Canon 5D Mk4 Review

Dit review is een gebruikers ervaring ondersteund met fotomateriaal, geen technische uitwijding.

Het was even slikken toen de Canon 5D MK 4 uitkwam: € 4129 is veel geld, ook voor een professionele camera. De vraag natuurlijk: is het het waard? Ik had al een aanbetaling gedaan en wachtte heel even tot de eerste reviews binnenkwamen. Deze waren gemengd positief. Het belangrijkste verwijt: De Canon 5D MK4 is nergens heer en meester.

2 weken later toch maar de knoop doorgehakt en meteen aan de slag bij een kleinschalig event/diner in een zeer sfeervolle maar donkere locatie waar flitslicht moeilijk te gebruiken was (vooral ongewenst). Halverwege de avond vroeg de klant of ik ook nog video opnames kon maken van het geheel inclusief de live muziek en het was ineens een volledig testmoment.

Canon 5D mk 4 review

Het zijn dit soort opdrachten dat de 5D MK 4 zijn waarde bewees: het is gewoon de enige camera die elke klus aankan! De 30 megapixel bestanden zijn groot genoeg om grote prints te maken en voldoende te croppen, daarbij is de 5D MK4 nog steeds veel sneller dan zijn voorganger of de Sony A7 R mk2 & Nikon D810.
Het ontbreken van geavanceerde video opties en met name de grote crop van de 4K en het ontbreken van log mogelijkheden is een gemiste kans , daarentegen is er geen camera waarmee je zo vol vertrouwen elke shot haarscherp vastlegt in moeilijke omstandigheden én die met het omzetten van 1 knop meteen schitterend 4 K vastlegt met hele goede kleuren en detail. De 5d MK4 is een allemansvriend; een camera waarbij je snel en makkelijk je doel bereikt en die is bedoelt voor de hybride fotograaf van vandaag. Andere camera’s zijn misschien beter in 1 ding maar geen enkele is zo afgerond en toegankelijk als de Canon 5D MK4.

Voorbeelden:
De Nikon D 810 heeft een iets betere dynamic range maar is trager, heeft een minder autofocus systeem en geen 4K
De Sony A7R Mk2 heeft meer pixels, betere dynamic range en beter video opties maar is trager met een minder autofocus systeem en is niet geschikt voor langer video opnames vanwege warmtevorming.
De Panasonic Gh4 & Gh5 zijn beter uitgerust voor video maar zijn duidelijk minder geschikt als professioneel fotosysteem als de Canon 5D MK4.
Laten we ook niet vergeten dat alleen Canon & Fuji nog eigen sensoren maken, alle anderen gebruiken die van Sony

Met deze camera kan ik weer jaren vooruit tot hopelijk de volgende stap zijn intrede doet: Raw 4k footage. Als DJI het kan met een drone, zal het niet lang meer op zich laten wachten.